Vijgen (Vers) [per stuk]

€ 0,79
Inclusief belasting
rijpheid
Aantal

Een heerlijke verse vijg. Deze vijgen worden rijp geplukt, dus vol van smaak en mooi vers.

Vijgen zijn er in vele verschillende kleuren: van wit, groen, geel, rood tot bijna zwart/paars. Al deze vruchten hebben een eigen kenmerkende smaak. Er valt dus veel te ontdekken. Vijgen zijn feitelijk schijnvruchten. Ze worden gevormd uit de bloembodem en de bloem. Zowel de pitten als het vruchtvlees zijn eetbaar. Vijgen zijn zoet en aromatisch. Zeer verse vijgen kun je mét schil opeten. Als de vijgen iets minder vers zijn kun je ze ook schillen. Snijd de vruchten in de lengte in kwarten. Pel de vruchten, trek de schil van boven (het dunne gedeelte) naar beneden van de vrucht af. Het binnenste van de vrucht laat nu los en je hebt mooie partjes vijgenvruchtvlees. Vijgen komen in Nederland meestal uit Zuid-Europa. Turkije is de grootste producent van vijgen. In Nederland kun je ook vijgen oogsten als de vijgenboom op een beschutte plaats staat. Plant zelf eens een vijgenboom als je er plaats voor hebt in de tuin. Omdat vijgen een vrij zoete smaak hebben, is het lekker om ze met een tegenhanger met wat pit te combineren. Bekende voorbeelden zijn (rauwe) ham, maar ook met geitenkaas kun je het prima combineren. Omdat vijgen zo delicaat zijn en al zo'n lekkere eigen smaak hebben, is het een aanrader om ze puur te houden en niet met te veel ingrediënten te combineren. Zo komt de vijg optimaal tot zijn recht.

Verse vijgen zijn ideaal om te eten als voor- of als nagerecht, maar ze kunnen ook uitstekend tussendoor! Lekker als aanvulling op je dagelijkse behoefte van 200 gram fruit. Vijgen zitten bomvol mineralen en bevatten weinig calorieën. Zo kom je dus makkelijk aan de dagelijkse behoeften aan voedingsstoffen. Minstens zo belangrijk: het is ook één van de lekkerste vruchten die er zijn!

Vijgen bewaar je in de koelkast. Eet de vijgen snel op wanneer je ze eenmaal gekocht hebt. Ze blijven maximaal 5 dagen goed in de koelkast.

Wat kan ik met vijgen?

  • Als voorgerecht met (rauwe) ham en een drupje balsamico azijn.
  • Gevuld met geitenkaas en kort gegrild.
  • Gewikkeld in ham in de pan gebakken.
  • In sorbetijs.
  • Als decoratie bij een frisse salade.
  • Serveer verse vijngen met noten en geitenkaas.
  • Gepocheerd in port met kardemom en kaneel en geserveerd met vanilleijs.
  • Met magere kwark en honing.

Was de vijgen voorzichtig onder de kraan. Zorg ervoor de de schil heel blijft, anders komt er water in de vrucht en dat is niet lekker.

fr-vijg-001

Datasheet

herkomst
Turkije
Klasse
1
formaat
normaal
bewaar advies
koelkast