Trostomaten [500 gram]

€ 1,69
Inclusief belasting
Aantal

Mooie Hollandse trostomaten, met een overheerlijke volle smaak.

De tomaat komt oorspronkelijk uit Amerika en schijnt één van de vele ontdekkingen van Columbus te zijn. Het zijn vooral de Hollandse veredelaars en tuinders die door langdurig selecteren en kruisen het aantal tomatensoorten en de algehele kwaliteit hebben verhoogd. Nu zijn er wel 60 tomatensoorten, waarvan de vleestomaat het bekendst is. Verder heb je de trostomaat, de Romatomaat, de kleine snoep- of kerstomaat en de ’Coeur de Boeuf’, een grote, wat afgeplatte tomaat met ribbels en een heerlijke smaak. De meeste tomaten komen uit Nederlandse kassen. Populair zijn ook de diverse kleine tomaatjes. Ze hebben lekker veel smaak. En er zijn tegenwoordig zelfs varianten die speciaal gekweekt worden voor kinderen. Deze zijn vaak net iets zoeter en prima geschikt als gezond tussendoortje! Behalve lekker zijn tomaten gezond, onder andere doordat ze rijk zijn aan de sterke anti-oxydant lycopeen.

Een tomaat weegt 70 gram, een kerstomaatje 12 gram. Voor de dagelijkse bijdrage aan je portie groenten ben je dus al een heel eind met een tomaatje op brood of tomaatjes door de sla! Wanneer is tomaat verkrijgbaar?

Tomaten zijn vruchtgroenten. Je bewaart ze het beste op een koele plek (12 °C). Je tomaten blijven dan een week goed. Bewaar ze niet in de koelkast! Dat verstoort het narijpingsproces. Tomaten die ca. 1 minuut geblancheerd zijn kun je in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C. Maar vers zijn ze het lekkerst!

Wat kan ik met tomaat?

  • In een salade Caprese met mozzarella en basilicum.
  • In talloze andere salades.
  • In een pastasaus met geruld gehakt, ui en knolfook.
  • Uitgehold en gevuld met zalm- of selleriesalade.
  • In plakjes op een tosti van volkorenbrood en 30+ kaas, mozzarella of verse geitenkaas.
  • In soep.
  • Gehalveerd, bestreken met olie en knoflook en 4-5 minuten gegrild.
  • Met een dipsausje bij de borrel. Gevuld uit de oven.
  • Zo uit de hand als gezond tussendoortje (denk aan kleine snacktomaatjes).
  • In stoofgerechten.

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van tomaat?

Was de tomaat en je kunt hem zo uit het vuistje eten. In plakjes op de boterham of in een salade is ook lekker. Wil je het helemaal chique doen, kruis dan met een mes de onderkant van de tomaat in en dompel deze kort onder in kokend water en direct daarna in koud water. Dan kun je het velletje er zo afhalen! Voor een gerecht met blokjes tomaat snijd je de tomaat door en verwijder je het zaad en het sap.

gr-trtom-001

Datasheet

Klasse
1
bewaar advies
koel