Tamarillo (Boomtomaat)

€ 1,99
Inclusief belasting
Aantal

De tamarillo, ook wel bekend als boomtomaat, dankt zijn naam aan een samenvoeging van de woorden 'Tama' wat in het Maori leiderschap betekent en het Spaanse woord 'amarillo' wat geel betekent. Het is een vruchtgroente die, net als andere tomaten tot de nachtschadefamilie behoort. De vrucht is ovaalvormig en geel of rood van kleur. Het gelei-achtige vruchtvlees is oranje en bevat kleine donkere pitjes die je gewoon kunt eten. De tamarillo heeft een lichtzoete en intense smaak, maar de schil is vrij bitter en wordt daarom meestal niet gegeten.

Een tamarillo weegt ongeveer 70 gram. Voor de dagelijkse bijdrage aan je portie groenten ben je dus al een heel eind met een tomaatje op brood of verwerkt in een koude tomatensoep!

De tamarillo is, net als andere tomaten, een vruchtgroente. Je bewaart ze het beste op een koele plek (12 °C). Je tomaten blijven dan een week goed. Bewaar ze niet in de koelkast, dat verstoort het narijpingsproces. Tomaten die ca. 1 minuut geblancheerd zijn kun je in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C. Maar vers zijn ze het lekkerst!

Wat kan ik met tamarillo's?

  • Zo uit de hand, uitgelepeld of geschild.
  • Als basis voor gazpacho.
  • In een salade.
  • Op een volkoren boterham met 30+ kaas.
  • In marmelade of chutney.
  • In een fruitsalade met meloen, banaan en sinaasappel.

Was de tamarillo en schil de vrucht als een appel of ontvel de vrucht als een tomaat. Dus giet er kokend water over en laat de vrucht snel schrikken in koud water. Het velletje is er nu makkelijk af te trekken. Snijd met een scherp mesje de steelaanzet eruit en snijd de tamarillo vervolgens in blokjes of plakjes.