

Rabarber is een plant uit de duizendknoopfamilie. Deze grote, struikachtige plant heeft prachtig rode, groene, groen-rode of karmijn-rode lange stelen en grote donkergroene bladen. Deze friszure groente wordt bijna altijd verwerkt tot compote of zoete nagerechten. In de manier waarop we het verwerken lijkt het dan ook meer op fruit dan op groente, maar het is wel degelijk een groente.
Een portie rabarbercompote bij de warme maaltijd krikt de groenteconsumptie weer lekker op. Reken 200 gram per persoon, voor 100 gram compote op het bord.
Je kunt rabarber onverpakt circa 1 week bewaren in de koelkast. Op een koele plek (12-15ºC) is rabarber een paar dagen houdbaar. Rabarber kun je in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bij minimaal -18ºC in de diepvries bewaren.
Wat kan ik met rabarber?
Snijd de bladresten en de onderste harde stukken van de stelen af. Was de stelen en snijd ze daarna in stukjes van 2-3 centimeter. Kook de rabarber in 10 minuten gaar. Als de stukken geheel in vezels uit elkaar vallen, is de rabarber klaar. Rabarber kan warm of koud worden gegeten.
Krijt toevoegen aan rabarber?
In rabarber bevindt zich oxaalzuur. Deze stof bindt zich met calcium en dat betekent dat je opname van calcium hierdoor vermindert. Om die reden deed men vroeger wat krijt bij rabarber. Inmiddels overheerst het inzicht dat oxaalzuur bij een gevarieerde voeding helemaal geen kwaad kan. Krijt toevoegen is dus echt niet nodig.