Artisjok [per stuk]

€ 3,99
Inclusief belasting
Aantal

Mooie grote en verse Spaanse artisjok.

Artisjokken zijn eigenlijk de bloemknoppen van een distel. Deze grijs-groene bloemknoppen bestaan uit vele kleine blaadjes die om een bloembodem zijn gevouwen. Op deze bloembodem (het ‘hart’ genoemd) groeit een soort harig ‘hooi’. De bloemknoppen worden geplukt voor ze in bloei gaan. Laat je een artisjok doorgroeien? Dan gaan de blaadjes open en ontwikkelt zich het ‘hooi’ dat binnenin zit tot een prachtige paarse bloem. Mooi om te zien, maar een bloeiende artisjok is niet meer eetbaar.

Een artisjok weegt 40 gram. Een leuke bijdrage aan de 250 gram die je dagelijks nodig hebt.

Een artisjok droogt makkelijk uit. Wikkel een artisjok daarom in een vochtige theedoek. In de koelkast kun je een artisjok dan 8-10 dagen bewaren. Artisjok kun je in een goed gesloten plastic zakje of bakje ook in de diepvries bewaren. Eerst ca. 7 minuten blancheren! Hij blijft bij minimaal -18°C tot 6 maanden houdbaar.

Wat kan ik met artisjok?

  • In zijn geheel koken en dan blaadje voor blaadje 'leegzuigen'.
  • Als alle blaadjes eraf zijn, het hooi wegsnijden en de bodem opeten.
  • Lekker met een vinaigrette of een knoflooksausje.
  • Hele artisjokken vullen met een garnalen-, ei-, of hamsalade (blaadjes openvouwen en hooi wegsnijden, dan is er ruimte om te vullen).
  • Gekookte bodems op (volkoren)pizza’s en in salades gebruiken.
  • Artisjokkenharten door de volkorenpasta samen met ham en tomatensaus.
  • Hele kleine artisjokken kunnen in zijn geheel gegeten worden, bijvoorbeeld gegrild van de barbecue of gebakken in de oven.

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van artisjok?
Als de lange steel nog aanwezig is, snijd hem helemaal af tot ca. 10 cm van de bodem. Dat stukje steel is ook lekker als je hem goed schilt. Knip bruine puntjes van de bladeren en verwijder de bovenste bladeren, ze zijn meestal taai. Besprenkel breek- of snijvlakken altijd met citroensap, anders wordt de artisjok snel bruin. De artisjok in voldoende water ca. 15 tot 40 minuten koken (afhankelijk van de grootte). Probeer één blaadje los te trekken, als dat makkelijk gaat, is de artisjok gaar. Bij het eten van de hele artisjok blaadje voor blaadje van de artisjok plukken en het zachte vruchtvlees onderaan het blad eruit zuigen. De laatste binnenste blaadjes en het ‘hooi’ verwijderen en niet opeten. De bodem kun je wel eten.
Bereidingstijden van artisjokken

  • Koken: 15 - 40 minuten (afhankelijk van de grootte, als de blaadjes gemakkelijk loslaten is de artisjok gaar)
  • Grillen: 30 minuten (kleine artisjokken)
gr-arti-001