

Artisjokken zijn eigenlijk de bloemknoppen van een distel. Deze grijs-groene bloemknoppen bestaan uit vele kleine blaadjes die om een bloembodem zijn gevouwen. Op deze bloembodem (het ‘hart’ genoemd) groeit een soort harig ‘hooi’. De bloemknoppen worden geplukt voor ze in bloei gaan. Laat je een artisjok doorgroeien? Dan gaan de blaadjes open en ontwikkelt zich het ‘hooi’ dat binnenin zit tot een prachtige paarse bloem. Mooi om te zien, maar een bloeiende artisjok is niet meer eetbaar.
Een artisjok weegt 40 gram. Een leuke bijdrage aan de 250 gram die je dagelijks nodig hebt.
Een artisjok droogt makkelijk uit. Wikkel een artisjok daarom in een vochtige theedoek. In de koelkast kun je een artisjok dan 8-10 dagen bewaren. Artisjok kun je in een goed gesloten plastic zakje of bakje ook in de diepvries bewaren. Eerst ca. 7 minuten blancheren! Hij blijft bij minimaal -18°C tot 6 maanden houdbaar.
Wat kan ik met artisjok?
Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van artisjok?
Als de lange steel nog aanwezig is, snijd hem helemaal af tot ca. 10 cm van de bodem. Dat stukje steel is ook lekker als je hem goed schilt. Knip bruine puntjes van de bladeren en verwijder de bovenste bladeren, ze zijn meestal taai. Besprenkel breek- of snijvlakken altijd met citroensap, anders wordt de artisjok snel bruin. De artisjok in voldoende water ca. 15 tot 40 minuten koken (afhankelijk van de grootte). Probeer één blaadje los te trekken, als dat makkelijk gaat, is de artisjok gaar. Bij het eten van de hele artisjok blaadje voor blaadje van de artisjok plukken en het zachte vruchtvlees onderaan het blad eruit zuigen. De laatste binnenste blaadjes en het ‘hooi’ verwijderen en niet opeten. De bodem kun je wel eten.
Bereidingstijden van artisjokken