

Pruimen zijn, net als kersen en abrikozen, steenvruchten met zacht vruchtvlees. Ze groeien aan bomen die 3 tot 7 meter hoog kunnen worden. De pruimen uit Nederland staan hoog aangeschreven, omdat de kwaliteit van telen hier bijzonder hoog is. Pruimen zijn rijp in de nazomer. Een pruim is eivormig en je kunt ze met schil eten. De kleur loopt uiteen van blauwzwart tot rood en geel. Ze smaken lekker zoet, sommige variëteiten zijn zoetzuur of aangenaam zuur.
Op een koele plek (12-15°C) kun je pruimen tot 5 dagen goed houden.
Bewaar niet rijpe pruimen niet in de koelkast, dit beïnvloed narijpen. Rijpe pruimen kun je wel in de koelkast bewaren.
In de diepvries zijn de pruimen in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar bij minimaal -18ºC.
Wat kan ik met pruimen?
Wassen en steeltje verwijderen en eventueel de pit al verwijderen als je de pruim verder gaat verwerken.