

Doperwten zijn peulvruchten, omdat ze met zo'n 10 stuks tegelijk in een peul groeien. Verse doperwten worden onrijp geoogst en daardoor smaken ze lekker zoet. De suiker in de erwt is dan nog niet omgezet in zetmeel, hierdoor kunnen doperwten voedingskundig gezien tot groenten worden gerekend. Verse doperwten zijn er maar heel kort, alleen in de vroege zomer.
Reken 500 gram verse doperwten per persoon om ca. 175 gram over te houden op je bord. Dat is al een prima bijdrage aan je dagelijkse portie groenten van 250 gram! Gebruik je diepvries doperwten, dan kun je prima 250 gram per persoon rekenen. Wel zo makkelijk, dan heb je meteen al je groente voor die dag binnen.
In de koelkast kun je ze een kleine week bewaren. Maar eet ze zo vers mogelijk, liefst binnen 4 dagen na aankoop.
Wat kan ik met doperwten?
Druk met je duimen op de onderkant van de peul tot deze openspringt en rits de beide peulhelften open. Haal de erwtjes los, doe ze in een zeef en spoel ze af met koud water.
Bereidingstijden van doperwten: