Shiitake [100 gram]

€ 2,49
Inclusief belasting
Aantal

De Shiitake (spreek uit: sjie-ie-taake) is een paddenstoel uit de Japanse keuken. Tot enige jaren geleden was de shiitake in Nederland alleen in gedroogde vorm verkrijgbaar, maar tegenwoordig telen ook Nederlandse kwekers deze paddenstoel. In Japan teelt men de Shiitake van oudsher op houten stammetjes. In Nederland gebeurt dit vooral op een mengsel van eikenzaagsel, tarwestro en water. De Shiitake heeft een plattere hoed dan de champignon. De kleur varieert van lichtbruin tot donkerbruin met verschillende kleurnuances. De steel is crèmekleurig, evenals de lamellen aan de onderzijde van de hoed. De smaak en het aroma zijn kruidig. De Shiitake past uitstekend in roerbakgerechten, maar ook in salades, soep en omelet.

Hollandse kwaliteit met Japanse wortels. Dat draagt goed bij aan je dagelijkse portie groenten. Reken 200 gram paddenstoelen per persoon voor 100 gram groenten.

Je kan ze tot 1 á 2 weken in de koelkast bewaren. In de diepvries is de bewaartijd wel 3 maanden.

Wat kan ik met shiitake?

  • In soep.
  • Op een flensjes.
  • In een roerbakgerecht met kabeljauwreepjes, zoetzure saus en ananas.
  • In een roerbakgerecht met bloemkoolroosje en Grana Padano 32+ kaas.
  • In een paddenstoelenstamppot. In een omelet.

Verse shiitake verliest bij de bereiding geen vocht, maar neemt deze wel op. Om smaak- en kwaliteitsverlies te voorkomen, maak je ze schoon met een vochtig keukenpapiertje of een champignonborsteltje. Doe dit pas vlak voor bereiding. De hele paddenstoel is eetbaar. Verwijder de stelen, hak ze fijn en gebruik ze bijvoorbeeld in soep of sauzen. De hoeden halveer je of snijd je in plakjes. Kleine exemplaren kun je heel houden. Shiitake kan beter niet gekookt worden, in plaats daarvan kun je ze beter roerbakken in olie, gepaneerd frituren, stoven in bijvoorbeeld wijn, grillen met olie of in de oven in aluminiumfolie bereiden. Voor alle methoden geldt: niet langer dan 5 minuten, anders wordt de shiitake taai.

gr-shii-nl-100gr-001

Datasheet

herkomst
Nederland
Klasse
1
bewaar advies
koelkast