Basilicum (Vers)

€ 2,49
Inclusief belasting
Aantal

Kruidig met een zoet aroma. Veel gebruikt in de Italiaanse keuken en bij gerechten met tomaat.

Basilicum komt van oorsprong uit Zuid-Azië en werd in de 16e eeuw vanuit India en Perzië naar Europa gebracht. De naam basilicum is terug te voeren op het Oudgrieks, waar 'Basileus' koning betekent, wat je terugziet in de alternatieve naam koningskruid. Basilicum heeft een kruidige smaak, maar met een zoet aroma. Het wordt vooral veel in de Italiaanse keuken en bij gerechten met tomaat gebruikt. Basilicum is een vaste plant, maar niet winterhard en daarom overwintert hij in een kas. De hoeveelheid mineralen in basilicum is spectaculair! Naast de groene basilicum bestaan ook de rode basilicum, citroenbasilicum en Thaise basilicum. De rode (paarse) smaakt iets sterker dan de groene. Thaise basilicum neigt iets naar de smaak van dragon en anijs.

Van deze smaakmaker eet je geen grote hoeveelheden, maar alle kleine beetjes dragen bij aan je dagelijkse portie groente!

Hoe bewaar ik basilicum?

Losse blaadjes kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bewaren.

Wat kan ik met basilicum?

  • Gebruik het bij rauwkost, witte bonen, courgette, tomaat, sinaasappel en/of aardbeien.
  • Voeg het toe aan groentesoep, tomatensauzen en –soepen.
  • In pastasauzen, bijvoorbeeld met paddenstoelen en zuivelspread light.
  • In pesto.
  • Lekker in een citrus-fruitsalade.
  • Op een broodje zuivelspread light met mierikswortel en aardbeien.
  • Als garnering bij verschillende hartige en zoete gerechten.

Basilicum komt al gewassen bij de teler vandaan, maar nog een keer wassen kan geen kwaad. Dan de blaadjes met steeltjes kort meestoven of rauw gebruiken. Eventueel fijnstampen met olie. De blaadjes niet fijnhakken, maar liever scheuren of knippen. Dit komt de smaak ten goede.

kr-basi-wdhoes