

Spruitjes zijn de okselknoppen van de spruitkool en zijn groenten van de volle grond. Ze staan bekend om hun hoge gehalte aan vitamine C en de mild-bittere koolsmaak (hierdoor zijn ze vaak minder populair onder kinderen). Door andere ingrediënten toe te voegen, wordt deze smaak minder uitgesproken. Spruitjes zijn vooral wintergroenten en komen voornamelijk uit eigen land.
Neem ca. 300 gram spruitjes per persoon voor jouw dagelijkse portie van 250 gram groenten.
Spruitjes kun je in open zak 5 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Spruitjes kun je ook invriezen, wel eerst ca. 3-4 minuten blancheren. Dan kun je ze in een goed gesloten plastic bakje of zakje tot 12 maanden in de diepvries bij minimaal -18°C bewaren.
Wat kan ik met spruitjes?
Snijd de onderkant van de spruitjes af, verwijder eventueel een paar losse blaadjes en was ze goed af. Zet ze op in ruim water en kook ze 10 tot 13 minuten. Afgieten en een beetje nootmuskaat erover raspen.
Bereidingstijden van spruitjes: