Koolraap [per stuk]

€ 2,49
Inclusief belasting
Aantal

Mooie koolraapen van ca. 1 kilo.

Koolraap behoort tot de familie van de kool. Deze dikbuikige knol groeit, in tegenstelling tot andere koolsoorten, onder de grond. De koolraap is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen kool en knolraap. Koolraap wordt dan ook vaak verward met knolraap, maar het zijn twee verschillende plantenwortels. Koolraap heeft een ruwe, groengele schil en wordt altijd gekookt of gestoofd gegeten. Het gele, geurige vlees heeft dan een zachte, zoetige en bijzonder aromatische smaak. Koolraap doet het goed bij kaas en kaasgerechten, saucijzen, rookworst, ham en lamsvlees. Het is rijk aan vitamines, net zoals diverse andere koolsoorten.

Reken op ruim 300 gram koolraap per persoon om zo je portie groenten binnen te krijgen. Koolraap is een mooie Hollandse klassieker, goed voor je dagelijkse portie groenten van 250 gram!

Op een koele plaats, bij ca. 12-15ºC, is koolraap enkele weken (tot wel een maand) houdbaar. Aangesneden knollen zijn verpakt in vershoudfolie nog enkele dagen in de koelkast houdbaar. Gare koolraap (rauwe eerst 2-4 minuten blancheren) kun je in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18ºC.

Wat kan ik met koolraap?

  • Gekookt in blokjes met hamblokjes en ui.
  • In puree met een beetje margarine of scheutje olie, kookroom (light) en/of geraspte 30+ kaas.
  • In stamppot met rauwe andijvie.
  • Gekookt met een beetje mosterd.
  • Gekookt met een beetje kaneel en suiker.
  • Gestoofd in kookroom (light), citroensap en Italiaanse kruiden.
  • In soepen.

Snijd voor gebruik de knollen in plakken. Schil de plakken en snijd ze in blokjes. Verse koolraap kook je in een beetje water in 20 minuten gaar. Giet de groente daarna af en breng haar op smaak met nootmuskaat of met een klein lepeltje honing en een beetje vloeibare margarine of scheutje olie.

Bereidingstijden van koolraap:

  • Koken: 15 - 20 minuten
  • Magnetron: 7 - 9 minuten
  • Smoren: ca. 25 minuten
  • Stomen: 20 - 25 minuten
gr-koolraap-001

Datasheet

Klasse
1
bewaar advies
koel