Pastinaak [500 gram]

€ 2,99
Inclusief belasting
Aantal

Mooie verse pastinaak wortelen uit Engeland.

Vroeger was pastinaak een zeer geliefde groente, het is een voorganger van onze winterwortel. Tegenwoordig rekenen we de pastinaak tot de ‘vergeten groenten’, al is hij de laatste jaren bezig aan een opmars en zien we hem weer vaker terug in gerechten! Het is een lange, ivoorkleurige wortel die wel 375 gram per stuk kan wegen. De smaak is intens, aromatisch en enigszins zoet en ligt tussen de smaak van wortel en knolselderij in. Volgens sommigen heeft de smaak ook iets van anijs. Pastinaak kan rauw, gestoofd en gekookt gegeten worden.

Reken 275-300 gram pastinaak per persoon voor 250 gram groenten op je bord.

Net als wortels kun je pastinaak redelijk lang bewaren, ca. 2 weken. Bewaar ze op een koele plek (ca. 12-15°C). Pastinaak kun je ook invriezen. Blancheer hem eerst ca. 2 minuten. In een goed gesloten plastic zakje of bakje is pastinaak tot ca. 6 maanden houdbaar bij minimaal -18ºC.

Wat kan ik met pastinaak?

In een hersftsalade. Bij vlees of wild. In frietjes gesneden en geroosterd in de oven. In een stoofschotel met pompoen en wortel. In aardappelpuree. In soepen. In een gratin met aardappelschijfjes en kaas. In verschillende stoofgerechten, met of zonder vlees.

Je kunt pastinaak schoonborstelen of met een dunschiller schillen. Was de pastinaak en snijd hem eventueel in stukjes.

Bereidingstijden van pastinaak

  • Koken: ca. 20 minuten
  • Roerbakken: ca. 15 minuten
  • Smoren: ca. 25 minuten
  • Stomen: 25 - 30 minuten
gr-pastin-001

Datasheet

Klasse
1
bewaar advies
koel