Knolselderij [per stuk]

€ 2,49
Inclusief belasting
Aantal

Mooie knollen zonder loof van ca. 1 kilo

Knolselderij is de stevige knol van de selderijplant. De knol groeit voor een deel onder de grond en wijkt daarin af van zijn familieleden: de blad- en bleekselderij. De knol is bruingeel van kleur, het vruchtvlees is lichter en heeft een milde, kruidige smaak. Vooral de knol is belangrijk voor de teelt, maar je kunt ook de bladeren eten, bijvoorbeeld in de soep. Vaak wordt in het vroege voorjaar knolselderij met een toefje loof in de handel gebracht.

Knolselderij is lekker stevige winterkost. Zo’n grote knol telt flink mee voor je portie groenten, zeker als je het ook nog combineert met andere groenten zoals wortel of ui. Reken 350 gram knolselderij per persoon voor 250 gram op je bord.

Op een koele, droge plaats (12-15ºC) is knolselderij zonder loof ongeveer 3 weken houdbaar. Een aangesneden knol bewaar je tot maximaal 1 week in vershoudfolie in de koelkast. Wil je rauwe knolselderij invriezen, blancheer hem dan eerst ca. 2-4 minuten. De groente is daarna, net als gare knolselderij, tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18ºC) houdbaar.

Wat kan ik met knolselderij?

  • Gestoofd met blokjes winterwortel.
  • Gekookt serveren met een beetje mosterd of tomatensaus.
  • Dunne reepjes in salade met ongezouten walnoten, appel en een dressing van yoghurtmayonaise.
  • Gekookt bestrooien met 30+ kaas en gratineren in de oven.
  • Blokjes in groente-, tomaten- of erwtensoep.
  • Gepureerd met aardappels, lekker bij wild.

Was de knolselderij grondig onder stromend water en borstel de grond zo nodig weg. Snijd voor gebruik de knollen in plakken. Schil de plakken en snijd ze in reepjes of blokjes. Om verkleuring bij het koken tegen te gaan, kun je deze groente direct na het snijden besprenkelen met wat citroen of azijn. Dit is geen must, tegenwoordig verkleurt de knolselderij bij het koken minder dan vroeger.

Bereidingstijden van knolselderij:

  • Koken: ca. 15 minuten
  • Stoven: ca. 20 minuten.
gr-knsld-001

Datasheet

herkomst
Nederland
Klasse
1
bewaar advies
koel