Tauge [100 gram]

€ 0,59
Inclusief belasting
Aantal

Taugé is de ontkiemde mungboon, ook wel katjang idjo ('groene boon') genoemd. Het wordt vaak gebruikt in de Chinese keuken, onder andere in loempia's. Taugé is rijk aan vitamine B, vitamine C en ijzer. De smaak van de witte, knapperige steeltjes doet denken aan die van Chinese kool. Behalve dat taugé erg lekker en gezond is, is het een heel decoratieve toevoeging aan diverse schotels, salades en soepen.

Met knapperige taugé geef je heel makkelijk je dagelijkse portie groenten een extra boost! Dé manier om ook in gerechten als nasi en bami voldoende groenten te verwerken.

Je kunt taugé een dag, maximaal twee dagen, goed houden in de koelkast. Na 2 minuten blancheren is taugé in een goed gesloten plastic bakje of zakje in de diepvries houdbaar. Bij minimaal -18°C kun je hem tot ca. 12 maanden bewaren.

Maar er is een methode die het mogelijk maakt de taugé bijna een week goed te houden; Was de taugé onder stromend kraan water en doe het in een bakje met water. Zorg dat de taugé geheel onder water is en ververs het water iedere dag.

Wat kan ik met taugé?

  • In een roerbakgerecht met champignons In een omelet of een loempia.
  • In nasi of bami goreng.
  • In salade met hardgekookt ei, zilveruitjes en kerriesaus.
  • In een roerbakgerecht met groene kool, gemberpoeder en ketjap.
  • In een Chinese tomatensoep.
  • In een roerbakschotel met Chinese kool, paksoi, sperziebonen, lente-ui, radijs en paprika.
  • In Oosterse roerbakgerechten.
  • Bij sperziebonen met gebakken tahoe en pindasaus.

Taugé kun je bijvoorbeeld rauw over de gado gado scheppen of meebakken of koken in een westers of oosters groente- of vleesgerecht. Bak en kook taugé heel kort om de vitamines te behouden. Houd taugé even in een vergiet onder de stromende kraan water, en wil je hem rauw gebruiken, dompel hem kort in kokend water om de mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën (zoals Salmonella of E.coli) te doden. Vooral kleine kinderen, ouderen en mensen met verminderende weerstand moeten hier alert op zijn.

Bereidingstijden van taugé:

  • Koken: 0,5 - 1 minuut
  • Roerbakken: 1 - 2 minuten
  • Magnetron: 2 - 3 minuten
  • Stomen: 3 - 5 minuten
gr-taug-nl-los-001

Datasheet

herkomst
Nederland
Klasse
1
bewaar advies
koelkast