Bananen Chiquita [per stuk]

€ 0,40
Inclusief belasting
rijpheid
Aantal

Snel weer energie.

De banaan is een langwerpige, licht gebogen vrucht. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, groeien bananen niet aan een boom maar aan een plant, die feitelijk een kruid is. Bananen krijgen hun specifieke kromme vorm, omdat ze in een tros hangen en omhoog willen groeien! Dat is overigens niet zo omdat ze naar het licht willen, ze willen tegen de zwaartekracht in groeien. In een ruimteschip zonder zwaartekracht zouden ze dus recht groeien! Grofweg zijn er twee soorten: de fruit- of dessertbanaan en de bakbanaan die je niet rauw kunt eten. Bananen hebben een zoete smaak en bevatten diverse vitaminen en mineralen, waaronder vitamine B6 en kalium.

Uurtje sporten? Een banaan is een ideale snack voor of na het sporten. Stop er één in je sporttas en je hebt alweer de helft van de aanbevolen hoeveelheid fruit binnen!

Gooi overrijpe bananen niet weg, je kan ze nog goed verwerken in pannenkoeken, cake of bananenbrood.

Hoe bewaar ik bananen?

Bananen kunnen niet tegen kou, want dan stopt hun narijping en ontstaat direct bederf. Bewaar ze dus niet in de koelkast, maar op een koele plaats (12-15ºC). Dan zijn ze ca. 2-6 dagen houdbaar. Onrijpe bananen rijpen op de fruitschaal na. Afhankelijk van de soort duurt dit 1 tot 4 dagen. Tijdens de rijping wordt zetmeel omgezet in suiker. In onrijpe bananen zit 20 keer zoveel zetmeel als dan suiker en aan het eind van de rijping is dat omgekeerd waardoor de banaan een zoetere smaak krijgt.

Wat kan ik met bananen?

  • Op een volkorentosti met 30+ kaas.
  • In fruitsalades.
  • Gebakken bij nasi of bami.
  • Plakjes op een volkorenboterham met pindakaas.
  • In een smoothie.
  • In bananenbrood met noten, lijnzaad en amandelmeel.
fr-ban-cr-n-chiquita

Datasheet

herkomst
Costa Rica
Klasse
1
formaat
normaal
bewaar advies
kamertemperatuur