Lychee [250 gram]
De lychee, eigenlijk het Engelse woord voor Litchi, is een exotische vrucht met de grootte van een kleine pruim. De schil heeft een harde, geschubde structuur. De lychee wordt door haar oorsprong en vorm ook wel Chinese aardbei genoemd. Lychees groeien in trossen van 5 tot 30 stuks aan bomen die wel 20 meter hoog kunnen worden. De brosse, roze schil rond het witte vruchtvlees is makkelijk met je vingers te verwijderen. De vrucht is zoet en sappig en het aroma kruidig. In de vrucht zit een pit die niet eetbaar is.
Bewaar lychees liever niet in de koelkast omdat de kans bestaat dat ze daar hun aroma verliezen. Doe je dit toch, dan blijven ze daar ca. 2 weken goed. Op een koele plek (ca. 12ºC) is dat één week. In de diepvries, bij minimaal -18ºC, zijn lychees in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar.
Wat kan ik met lychee?
- Zo uit de hand.
- In een witlofsalade.
- Besprenkelt met een aperitief.
- Met sorbetijs en slagroom.
- In een vruchtensalade met meloen en mango.
- Het sap verwerkt in vlees- of visgerechten.
- Gevuld met chocolademousse.
- Als borrelhapje bij een stevig 30+ kaasje.
- In cocktails of sorbets.
Druk met twee duimen op het midden, zodat de schil openbreekt. Pel de vrucht en verwijder de langwerpige, glimmende pit. Die is niet eetbaar.