

Het lijken wel lampionnetjes of prachtig verpakte bonbons. Maar laat je niet in de war brengen; het is fruit! De Kaapse kruisbes bestaat uit een gele, eetbare bes met zachte, eetbare pitjes. De bes groeit in een lampionachtig, doorzichtig omhulsel. Dat omhulsel is doorgaans verdord als de bes te koop wordt aangeboden. De vrucht komt van oorsprong uit Peru en wordt ook wel ananaskers, goudbes of physalis genoemd. De naam Kaapse kruisbes heeft de bes overgehouden aan de teelt van de bes in Zuid-Afrika aan het begin van de 19e eeuw. De smaak is zoetzuur en heeft wat weg van ananas. Een groene bes is nog niet rijp, maar kan ook gegeten worden.
Van deze bes eet je er meestal niet zoveel tegelijk. Een kleine bijdrage dus aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid fruit van 200 gram, maar wel een bijzondere.
Bewaar ze op een koele plek, niet in de koelkast, daar zijn ze nog 4-7 dagen houdbaar.
Wat kan ik met Kaapse kruisbes?
Verwijder het steeltje en het lampionnetje. Je kunt de bessen heel laten of halveren. Een groene bes is weliswaar niet rijp, maar kan wel gegeten worden. De smaak is dan zuurder.