Sjalot [250 gram]

€ 0,99
Inclusief belasting
Aantal

Klein van formaat, maar groot in smaak.

Dit kleine ovale uitje met gele of rode schil heeft een fijnere smaak dan de gewone ui, maar bij het snijden lopen de tranen ook sneller over je wangen. Hij is ideaal om gerechten extra smaak te geven en om sauzen en salades te kruiden. Jus waarin je een sjalotje zachtjes meebakt, krijgt een aparte, lichtzoetige smaak. Sjalotjes zijn makkelijk en veelzijdig: je kunt ze bakken, stoven, smoren, koken en rauw gebruiken. Laat je inspireren!

In combinatie met andere groentesoorten zorgt de sjalot dat je je dagelijkse portie groenten van 250 gram binnenkrijgt!

Op een koele (12-15ºC) en donkere plaats kun je sjalotjes enkele weken goed bewaren. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je stukjes sjalot tot 3 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18ºC.

Wat kan ik met sjalot?

  • In jus en sauzen.
  • In bouillon.
  • In roerbakschotels met champignons en andere groenten.
  • Over een salade.
  • In combinatie met tijm, rozemarijn en honing.

Kontje eraf snijden, de schil verwijderen en in ringen of fijn snijden. Doe dit pas vlak voordat je de sjalot gaat gebruiken. Het vocht uit de sjalot kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van sjalotjes je ogen tranen. Je voorkomt dit door de sjalotjes eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Sjalot niet te lang en en niet op te hoog vuur meebakken want dan kunnen ze donker worden en een bittere smaak krijgen.

gr-sja-??-001