Kropsla [per krop]

€ 1,99
Inclusief belasting
Aantal

Overheerlijke Hollandse boterzachte sla.
Altijd dag vers een volle zware kroppen.

Naast de traditionele en vertrouwde kropsla zijn er de laatste jaren vele soorten bijgekomen en dat is in veel gevallen de verdienste van de inventieve Hollandse tuinder. Hij zoekt permanent naar mogelijkheden om handel en consument te verrassen met nieuwe soorten. Zo kwamen er de ijsbergsla, romanasla, eikenbladsla, lollo rosso, rucola en little gem. Soorten die je onbeperkt kunt combineren tot de heerlijkste gerechten.

Een portie (schaaltje) sla weegt meestal 25 gram. In combinatie met andere groenten, zoals tomaat, ui, komkommer en radijs zit je wel al snel aan jouw dagelijkse portie van 250 gram.

Doordat kropsla voor 90% uit water bestaat, kun je het ongeveer een week goedhouden in de groentelade van je koelkast. Zorg ervoor dat de kropsla kan ademen. Leg hem niet in een gesloten plastic zak weg. Op een koele plaats (12-15ºC) is sla 1-2 dagen houdbaar. Op een warme plaats wordt sla snel slap. Bewaar sla nooit naast fruit, omdat er bij het narijpen van fruit het gas etheen (vroeger bekend als ethyleen) vrij komt. Etheen veroorzaakt bruinrode vlekken op de nerven van sla, sla bederft dan sneller.

Wat kan ik met sla?

 • Als voorgerecht; op een toastje verse geitenkaas uit de oven, ongezouten walnoten en een drupje honing.
 • In een maaltijdsalade.
 • Als schotel naast het hoofdgerecht.
 • Als bijgerecht
 • Als frisse stamppot.
 • Een blaadje sla op volkorenbrood is lekker en houdt het beleg verser.
 • Sommige soorten kun je stomen of grillen (bindsla bijvoorbeeld).

Was de krop sla goed in ruim water en droog de sla in een slacentrifuge of laat de sla goed uitlekken in een vergiet. Haal de bladeren los en verwijder zo nodig de harde nerven. Scheur de slabladeren in niet te grote stukken en meng er vlak voor het serveren een dressing door.

Is de kwaliteit wat minder geworden? Snijd dan de stronk van de krop en leg de sla in een bak met water en ijsklontjes. Verwijder voor gebruik de buitenste bladeren. Maak de bladeren los, was ze en droog ze in een slacentrifuge of met een schone doek. Pluk de bladeren in kleine stukjes. Sla altijd goed wassen en laten uitlekken. Als er zand op de sla zit, kun je de losse blaadjes het beste even in een grote kom water doen met een snufje zout. Zand zakt dan naar de bodem. De meest slasoorten worden rauw toegepast. Little gem, bindsla en andere kleine slakropjes kunnen ook gekookt (kort!) en gebakken worden.

Bereidingstijden van sla (bij soorten die bereid kunnen worden):

 • Koken: 4 - 6 minuten
 • Magnetron: 5 - 7 minuten
 • Smoren: 6 - 7 minuten
 • Stomen: ca. 10 minuten
gr-sla-001

Datasheet

Klasse
1
bewaar advies
koelkast