

Aardappels behoren, net als bijvoorbeeld tomaat en paprika, tot de nachtschadefamilie. Het zijn voedzame knollen die ondergronds aan de aardappelplant groeien. Buiten Nederland wordt aardappel als groente gezien, hier heeft de aardappel een eigen groep gekregen. De aardappel is een belangrijke bron van koolhydraten (met name zetmeel) en vezels. Het aardappelras, kooktype en de kwaliteit bepalen waarvoor de aardappel geschikt is. Aardappelen kun je indelen in 4 groepen:
Aardappels zijn op een koele, donkere plek, gemiddeld 2 tot 3 weken houdbaar. De kwaliteit neemt wel af naarmate je ze langer bewaart. Te hoge temperaturen zorgen voor uitlopers. Van te lage temperaturen krijgen aardappels een zoete smaak. Aardappels om te frituren en bakken kun je dus beter niet in de koelkast bewaren. Aardappels die gebruikt worden om te koken, kunnen wel in de koelkast worden bewaard. Als je aardappels gekookt hebt, zijn ze nog 2 dagen houdbaar in de koelkast en zo'n drie maanden in de diepvries.
Wat kan ik met aardappels?
Vastkokende aardappels zijn prima geschikt om te bakken en te koken, te wokken of voor in een salade. Als je van een vaste structuur houdt zijn (iets) kruimige aardappels geschikt voor stamppot, puree, soep of soufflé. Poffen is ook mogelijk, als je van een losse structuur houdt. Tegenwoordig hoef je aardappels niet per se meer te schillen, zeker om te bakken en voor ovenbereidingen is schillen niet nodig. Was de aardappel voor gebruik en snijd uitlopers, donkere of groene plekken ruim weg. Of kook de aardappels in de schil, laat ze dan even ’schrikken’ in ijskoud water als ze gekookt zijn. De schil gaat er dan makkelijker af.
Bereidingstijden van aardappels: